De Binnenmaas


De Binnenbedijkte Maas is een meer in Nederland.  Het is een afgedamde tak van de Maas in de Hoeksche Waard. De Binnenbedijkte Maas wordt in de volksmond vaak kortweg Binnenmaas genoemd. Dit is ook de naam van de gemeente waarin het meer gelegen is. Het meer beslaat een oppervlakte van circa 175 hectare.


De Binnenbedijkte Maas is een overblijfsel van de oorspronkelijke loop van de Maas. Dit water kwam bij (het toen nog niet bestaande) 's-Gravendeel de huidige Hoeksche Waard binnen, en vervolgde zijn weg aan de westkant van Oud Beijerland (dat toen ook nog niet bestond) richting Brielse Maas. Het water vormde de noordelijke begrenzing van de Groote of Hollandsche Waard en het land van Putten.
Sint Elisabethsvloed in 1421
Sint Elisabethsvloed

Na de Sint Elisabethsvloed in 1421 werd de Maas bij Maasdam afgedamd, en kwam de rivier noordelijker te liggen: de huidige Oude Maas. Volgens sommige bronnen is dit meer ontstaan door diverse dijkdoorbraken na de Sint Elisabethsvloed van 1421. Zeker is in ieder geval dat deze vloed van grote invloed is geweest op de huidige vormgeving van dit water.


Basisgegevens

De Binnenbedijkte Maas begint in het westen bij het dorp Westmaas, waar zij ruim 300 meter breed is en circa 1 meter diep. De bodem is hier erg zacht en modderig. Ter hoogte van Mijnsheerenland loopt de bodem snel af naar meer dan 10 meter (hier is in het verleden zand weggezogen) tot een gat van 18 meter diep.
De oeverzones blijven overigens ondiep met steil aflopende taluds. Na dit diepe gedeelte loopt de bodem heel snel weer op, om vervolgens een stuk van enkele kilometers te krijgen waar het weer zeer ondiep en modderig is en nog steeds vrij breed blijft.
Na dit stuk maakt de Binnenmaas een bocht naar het noorden en wordt het water smaller en geleidelijk aan dieper. De diepte neemt toe van ongeveer 1,5 meter naar 3 meter bij het recreatieoord. Hier maakt het water weer een bocht naar het oosten richting Maasdam. Dit smallere stuk tussen de 120 en 150 meter breed blijft vrij constant van diepte met een gemiddelde van iets meer dan 3 meter. Hier en daar loopt de diepte op tot 4,5 meter.
Bij Maasdam eindigt de Binnenmaas in een kom waar ruim 1,5 meter staat. Deze kom heeft een doorsnede van ruim 400 meter. Vandaar loopt een vliet die via een gemaal uitmondt in de Oude Maas.


Recreatie

Het meer wordt vooral gebruikt voor recreatie. Aan de noordoever ligt het Recreatieoord Binnenmaas, dat o.a. een openluchtzwembad, kinderboerderij, restaurant, speeltuin en skatebaan omvat. Verder worden hier waterfietsen, roeiboten en kano's verhuurd. Ter hoogte van Mijnsheerenland is de watersportvereniging Binnenmaas te vinden. 


Trailerhellingen 

Rondom het meer vind je op meerdere plaatsen trailerhellingen. De Binnenbedijkte Maas heeft een functie als recreatie- en zwemwater en in verband met de landschaps- en natuurwaarden is de maximale vaarsnelheid van vaartuigen beperkt tot 5 kilometer per uur. Bekijk het overzicht voor locaties waar je snel en eenvoudig het water op kunt met je visboot.


Vissteigers

Aan de oevers van de Binnenbedijkte Maas liggen diverse recreatieve jachthaventjes, strandjes en steigers (zowel vissteigers als aanlegsteigers). In totaal is er voor ongeveer 130 personen ruimte (vissteigers + geschikte         
visplekken) om te vissen langs de Binnenbedijkte Maas.

  • Aangepaste vissteiger voor gehandicapten WestmaasRecreatieoord Binnenmaas
  • Dorp Westmaas aan de Binnenmaas
  • Dorp Maasdam aan de Binnenmaas
    • Vis- & aanmeersteiger voor boten
  • Dorp Mijnsheerenland aan de Binnenmaas
    • Vissteiger naast het Strandje bij Mijnsheerenland